Verleiden, spelen en bewegen - Voorstad-Oost Deventer

De bewoners kwamen met de opmerking: 'Kan het speelser en veiliger gemaakt worden voor onze kinderen?'

Ondertussen liep er een wijkvernieuwingstrajact van de gemeente Deventer; aanpak van onaantrekkelijke delen, verkeersrichtingen bekijken en groenvoorziening versterken.

Voorstad-Oost is een gemêleerde wijk gelegen aan de oostzijde van Deventer met een dynamische mix qua samenstelling, functies en verkeersaders. Met het beroemde Go Ahead stadion midden in de wijk.

Omdat er vanuit de bewoners een concrete vraag was over veilig spelen in de wijk, hebben we ter plekke besloten samen te gaan werken. Bewoner Martijn Hullegien, Sportbedrijf Deventer Muriel Hendriks en Beeldend kunstenaar Aukje Grouwstra zijn onder de titel MAM aan de slag gegaan.

De leerlingen van de scholen De Windroos en De Kleine Planeet hebben we als situatie-deskundige ingezet. Al lopend hebben zij gezamenlijk geconstateerd welke momenten leuk zijn om te spelen en welke momenten je goed op moet letten met het oversteken.

Speeltuin De Driehoek met haar ligging als hart van de wijk, heeft een verbindende rol in dit geheel. Zowel de scholen als de kinderen uit de wijk die in de speeltuin spelen hebben waardevolle input geleverd.

De input en de gehouden interviews hebben ervoor gezorgd, dat we Nijha BV uit Lochem een totaal beeld konden leveren. MAM mocht komen spelen bij Nijha op de door hen splinternieuw ontwikkelde toestellen onder de naam Nijha GO.

Het eindresultaat bestaat uit:

- speeltoestellen in stoere uitvoering, die de loop van en naar school je verleiden te spelen en te bewegen;

- free-running-objecten;

- beweegroute ondersteundende vormgeving;

- mozaïek kunstwerken op de 3 locaties van kunstenaar Baski.