Project Haagse Markt

De Haagse Markt gelegen tussen de Schilderswijk en Transvaal is de grootste onoverdekte markt van Nederland. De Haagse Markt is een icoon in Den Haag en trekt dagelijks duizenden bezoekers. Dat zijn mensen uit de buurt en verder uit de omgeving van Den Haag en toeristen. De markt is er voor de dagelijkse boodschappen, maar is zeker ook een toeristische trekpleister.

De opknapbeurt is hard nodig, aangezien er jarenlang geen onderhoud is gedaan. De kappen en kramen worden aangepakt, de bestrating wordt vernieuwd, de paden verbreed en er wordt een nieuw Marktkantoor gebouwd.

De markt is drie voetbalvelden lang met 500 kramen en is open op: maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Tijdens de verbouwing is de markt open voor publiek.

In meerdere fases wordt de verbouwing uitgevoerd. Voor die fase die wordt aangepakt, betekent dat de ondernemers aldaar verhuizen naar een tijdelijke markt in de Herman Costerstraat, grenzend aan de markt.

Als omgevingsmanager werkte ik langs de lange lijnen: verbetering buurt, versterken lokale economie en genereren van meer publiek'.

Tijdens de verbouwing is er geïnvesteerd in de onderlinge relatie buurtbewoners, marktondernemers, ondernemers uit de buurt en leerlingen van de nabij gelegen school 'De Einder' en de gemeente.

De wens als gemeente fysiek aanwezig te zijn in de buurt hebben we direct opgepakt en dat heeft de relatie versterkt en positiever gemaakt. Men wilde contact met een mens zien in plaats van een brief op de deurmat.

Allerlei vormen van communicatie en contact zijn er ingezet, waaronder de oprichting van de Buurtkamer; community building. Betrokken buurtbewoners die zich wilden inzetten tijdens de verbouwing van de Haage Markt. Ze staan hiernaast op de foto samen met het hoofd afdeling Markten en de voorzitter Nieuwe Coöperatie? Haagse Markt.  

Een complex bouwproject, dat eind 2015 is opgeleverd en officieel is geopend door premier Mark Rutte.

 

websites:

www.dehaagsemarkt.nl

www.nu.nl