Binnenstadmanagement Zwolle

De Binnenstad van Zwolle is op alle terreinen volop in beweging; een echte groeistad. De ontwikkeling van de binnenstad is aan het transformeren 'van place to buy, naar place to be' en is opgenomen in het Meerjarenbeleid van de gemeente Zwolle.

De stad en het winkelaanbod vervult de behoefte van de consument uit de regio, het kernwinkelgebied van Zwolle bestaat uit veel ketens. Vele steden hebben het 'gerommel' in de Retail, dat al langer gaande was, gevoeld en teruggezien in leegstaande panden met een groot vloeroppervlak op meerdere verdiepingen. Na de V&D, viel ook Hudson Bay om. De urgentie om als stad in groei, hiermee aan de slag te gaan werd onderstreept: hoe blijf je als stad aantrekkelijk wanneer de on-line aankopen stijgen en de fysieke winkel vraagt om een ander inrichtingsmodel.

Toen Corona uitbrak werden vele aandachtspunten uitvergroot en kwamen zaken in een versnelling. De on-line vindbaarheid was onvoldoende op orde, deze heb ik samen met Marketing Oost opgepakt. Voor de stad was een structuur met visie en handeling nodig, die heb ik ontwikkeld aan de hand van Instituut of Place Management (IPM) model. Dit document voorzag in handelingsperspectief tijdens de crisis hoe de ondernemers, de bezoekers en de ambtenaren te ondersteunen in het werken voor de stad. Een van de belangrijkste zaken was het schouwen. Dit schouwen heb ik vanuit de Werkgroep veilig winkelen en uitgaan verrijkt met ambtenaren vanuit meerdere disciplines. Voor ondernemers waren wij zichtbaar aanwezig in stad en kon er ‘hands-on’ geopereerd worden. Dit heeft voor de binnenstadorganisatie veel steun opgeleverd.

Naast de stad door de Coronacrisis loodsen in samenwerking met de ondernemers, gemeente, provincie en organisatie als marketing en politie, heb ik de doorontwikkeling van de BIZ, tweede termijn ontwikkeld. De voorbereiding heb ik samen met gemeente Zwolle op kunnen pakken en heb ik als binnenstadmanager het voortouw genomen samen met marketing en bewoners alle fracties te informeren over de BIZ tweede termijn. Door zichtbaar aanwezig te zijn in de stad, is er meer draagvlak ontstaan, onder andere door de doorontwikkeling van de deelgebieden. De stemming voor de tweede termijn is ruim gehaald.