Ode Oude IJsbaan Deventer

Deventer kwam als eerste met het plan een wedstrijd ijsbaan te bouwen. De ijsbaan was internationaal bekend en Kees Verkerk en Ad Schenk zijn er groot geworden.

Door mijn interesse voor civiele bouwwerken, kon ik hier niet om heen. Van de ijsbaan is enkel nog een onderdeel van de tribune over. Juist dit onderdeel vind ik bijzonder boeiend.

De atheneum bibliotheek te Deventer had prachtige bouwtekeningen en daarin is goed te zien hoe het geheel is opgebouwd. De basisvorm van de tribune is ontstaan omdat het de luifel moest dragen. Nu deze luifel er niet meer is, blijft er een krachtige oervorm over.

In het onderzoek naar deze plek 'een lege ijsbaanvorm in het landschap' ben ik veel op het terrein geweest en de tribune beklommen. Vanaf de tribune heb je een prachtige positie om over het gehele terrein te kijken.

Ik wilde vooral dat er in de plannen voor de nieuw te bouwen wijk, een herinnering aan deze ijsbaan zou worden opgenomen. Omdat dit terrein al jaren braak ligt, is dit tribune-onderdeel nieuwe 'beeldtaal' en markering geworden van deze plek.

Het heeft mij geïnspireerd tot de volgende werken:

- houten maquette in abstracte vorm;

- twee bouw-elementen in keramiek (2 delen van 1 poot);

- dichte objecten in een installatie van keramiek. 

De installatie is ten toon gesteld in DAVO Havenkwartier Deventer en later in Silobeam geprojecteerd op de grijze silo.

Ik had nog niet eerder zulke grote segmenten in klei opgebouwd en wist weinig van de draagkracht van klei. Gelukkig werd mijn aanvraag gehonoreerd in het Europees Keramisch Werk Centrum (EKWC) in Den Bosch.

In 2008 heb ik in deze werkperiode van drie maanden de werken kunnen bouwen en de verschillende technieken ervaren hoe in klei te bouwen.

In een gesprek met de gemeente Deventer leek het er even van te komen dat er gebouwd zou gaan worden op het terrein van de voormalige ijsbaan. Het voorstel om de tribune in basisvorm te plaatsen als herinnering aan de overzijde werd sympathiek ontvangen.

Alle bouwplannen op deze locatie zijn opgeschort. Momenteel floreert er een moestuinproject met gemeenschappelijke activiteiten.