Kunst - autonoom werk

Mijn autonome werk heeft zich in een nieuwe richting ontwikkeld. In mijn zoektocht naar meer uitstraling en reflectie, ben ik bij het materiaal brons uitgekomen.

Mijn eerste beelden krijgen vorm in klei; voor mij een heerlijk materiaal om mee te starten. En als 'self-made-woman' wilde ik zoveel mogelijk weten over het proces van brons gieten.

Hiervoor kreeg ik ruim de gelegenheid bij 'Beeldenstorm' te Eindhoven. Een fijn sferische werkplaats in een (nog) onaangeharkt stukje industrie vlak bij het centrum. De begeleiding in de werkplaats is er een van vakmanschap en artisticiteit. Men heeft een klik met kunstenaars en er komen dan ook geregeld mensen binnen vallen om advies in te winnen.

Na het maken van: gipsmallen, het ingieten en inkwasten van was, het wasmodel voorzien van een gietmal, kan er brons gegoten worden. Zie dit filmpje: Bronsgieten Beeldenstorm Eindhoven

Om precies dat effect te krijgen in uitstraling: niet te geel-goud maar warm-goud, satijnzacht en tactilisch, heb ik de bronzen gepolijst.

De bronzen zijn hierdoor benaderbaar met ingetogen uitstraling. Hierdoor komt de kunstvorm meer tot z'n recht.

Het grote object staat op een sokkel van Belgisch hardsteen. De kleinere werken zijn massief en staan op sokkels van marmer met een strip brons omsloten.