Porte Parole - keramiek sculptuur met verlichting

Het Havenkwartier is het eerste industriegebied buiten de stadsgrachten, gelegen aan de aanrijroute vanaf de A1 aan de oostzijde van Deventer. Hier is de 1e havenarm aangelegd, welke nog steeds in gebruik is. Schepen laden en lossen bijvoorbeeld hout.

Van aanvankelijk onaantrekkelijke plek, is het een trekpleister geworden voor kunstzinning en modern Deventer. Ook hier zijn het de kunstenaars geweest die nieuw leven in dit gebied hebben geblazen. Inmiddels is er de derde generatie neergestreken. Er zijn huizen gesloopt om plaats te bieden aan huizen gebouwd onder architectuur.

Omdat deze 1e havenarm zich perfect leent voor recreatie, is de strook langs de kade als 'loper' ontwikkeld door stedenbouwers en ontwerpers uit het gebied. De wens was een lichtobject aan de loper, die verbinding zou verbeelden.

Voor de pitch had ik gekozen voor een diapresentatie, een folder (pdf), een maquette en een 3d print van de sculptuur.

Na honorering van de opdracht heb ik de mast en de speakervormen uit laten voeren door derden. De sculptuur (het bollenlichaam) zelf vervaardigd in het Europees Keramisch Werk Centrum (EKWC) te Den Bosch.

De uitkomsten van de  vorm- en sfeerstudie heb ik over de termen verbinding en zichtbaarheid geschoven. Daar kwam ik tot de ontdekking dat het zintuig horen (geluid) hierin goed past. Geluid heeft bereik, draagt uit en geeft in de uitingsvorm 'muziek' diversiteit.

De functie van het gebied en de gebruikers zijn veranderd; er is overduidelijk een ander 'geluid' te vinden. De speakervorm is beelddrager van dat andere geluid en geeft door de verschillende richtingen aan hoe divers het is. Tegelijk verbindt het dit hart van het Havenkwartier met andere delen van dit industrieterrein.

Door de speakervormen te laten verschillen in grootte en ze in in een 'nochalante' stapeling te positioneren, ontstaat er een speels en informeel beeld. Uit het hart komt licht in de RGB tinten (de lichtkleuren en tevens de kleuren uit de scheepvaart).

Het was een feest om met getalenteerde mensen uit het EKWC samen te werken. De mast met de stalen steunen zijn door een lokaal bedrijf Van Veen uitgevoerd. Het Haagse keramiek atelier Struktuur 68 heeft alle speakers prachtig vervaardigd. Het geheel hebben we met een team gemonteerd. Het plaatsen op locatie is op een speciaal gefabriceerde betonvoet onder maaiveld gedaan. Hierdoor blijft het beeld van een kale, strakke 'vloer' overeind zonder hinderlijke storende elementen rondom.

Filmpjes: 'Loper Havenkwartier Deventer' en 'Plaatsing betonvoet'