Kunst van hier tot Ginder - kunstfietsroute

Elke zomer organiseert Stichting Kunst van hier tot Ginder in samenwerking met het Kunstenlab de Kunstfietsroute.

Een weekend lang is er in het Deventer buitengebied een kunstfietsroute uitgestippeld. Fietsend door het prachtige Sallandse landschap: met afgelopen jaar (2016) een route door Okkenbroek, langs Lettele, Diepenveen en Schalkhaar.

Elk jaar stappen Ina en Hiltina op de fiets om een interessante route samen te stellen, langs oude boerderijen, over oude kerkpaadjes en door prachtige natuur. De locaties worden secuur uitgekozen en bieden een podium voor kunst, theater en muziek. Duizenden mensen fietsen al kunst & cultuur opsnuivend de route.

(In 2008 een werk geplaatst op het dak van een schuur van boerderij 'de Coolewee' te Loo.)

Elk jaar wordt er aan de route een locatie uitgekozen, die kan dienen als werkatelier voor de amateurkunstenaars. Elk jaar is het weer spannend wie zich opgeven. Ook dit jaar (vierde jaar op rij) mocht ik de amateurkunstenaars begeleiden.

De deelnemers maken in kort tijdsbestek een kunstwerk. Dat kan thuis in eigen atelier of op locatie. In het werkatelier is de begeleiding individueel. Er wordt meegekeken met het idee, de vorm, de locatie, de grootte en de uitvoering.

Aan de start van het weekend van de kunstfietsroute, hebben wij een eigen eerste kunstschouw. Wanneer alle werken staan, lopen we gezamenlijk langs elkaars werk. Dit jaar waren te gast op landgoed Frieswijk.

De begeleiding is zo inspirerend mogelijk. Ik vind het telkens verrassend hoe het uitpakt. Erg leuk te vermelden dat sommigen nu zelfstandig aan het werk zijn. Zowel vorig jaar als dit jaar waren er vragen van bezoekers of het werk te koop is.

Heel veel dank aan alle vrijwilligers die de Kunstfietsroute mogelijk maken.